Semlor
Igår bakade jag semlor med assistans av min lilla systerdotter som är 2 år! På tisdag är det Fettisdag så passa på och gör egna semlor till dess!
Semlor, 10 st
Bullar:
50 g jäst
2 dl grädde
100 g smör
4 msk socker
20 sötmandlar, malda
3 bittermandlar, malda
1 tsk stött kardemumma
ca 3/4 l vetemjöl
1 ägg till pensling
75-100 g mandelmassa
1-2 dl grädde, vispad
ev. 1 tsk vaniljsocker
florsocker
Semlor, 10 st
Bullar:
50 g jäst
2 dl grädde
100 g smör
4 msk socker
20 sötmandlar, malda
3 bittermandlar, malda
1 tsk stött kardemumma
ca 3/4 l vetemjöl
1 ägg till pensling
- Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den med lite av grädden.
- Smält fettet. Häll på resten av grädden och ljumma den.
- Häll degspadet över jästen och rör ned socker, mandel, kardemumma, ungefär hälften av mjölet samt ägget.
- Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen seg och smidig. Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek. (Tar ca 40 minuter).
- Arbeta först upp degen i bunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig.
- Dela den i 10 jämna bitar och forma dem till runda släta bullar utan sprickor. Lägg dem på plåtar och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Pensla bullarna varsamt och grädda i 8-10 min i 250°C. (Mina bullar var inne i 6 min och de blev bra, så börja alltid med mindre tid!)
75-100 g mandelmassa
1-2 dl grädde, vispad
ev. 1 tsk vaniljsocker
florsocker
- Skär mandelmassan i lagom stora bitar (beroende på hur mycket du vill ha i semlan).
- Vispa grädden och tillsätt ev. vaniljsocker för godare smak.
- Skär av ett lock från bullen och pressa i mandelmassan.
Spritsa/klicka grädde ovanpå, lägg på locket och pudra över florsocker.
Kommentarer