Fudge brownies
För några dagar sedan fick jag hem ett nytt nummer av tidningen Hembakat (nr 6/2012) där jag genast hittade ett recept jag ville pröva! Slog slag i saken idag och resultatet blev GOTT! Det passar nog bäst för vuxna i och med den mörka chokladen och kaffet, men man kan säkert byta ut dom mot ljusare choklad och vatten istället om man vill.
Fudge brownies, ca 25 bitar
Brownie
200 g smör
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk snabbkaffepulver
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
- Sätt ugnen på 150 grader. Smält smör och socker tillsammans i en kastrull.
- Vispa ihop ägg, kakao, vaniljsocker, kaffepulver och bakpulver. Rör i smör- och sockerblandningen. Vänd ned mjölet.
- Häll smeten i en liten långpanna, 25x30 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i 20 min i 150 grader och höj sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 5 min. Ta ut kakan och låt den svalna.
Glasyr
150 g mörk choklad (56-70%)
1,5 dl florsocker
0,75 dl kakao
100 g rumsvarmt smör
2 msk hett kaffe
ev. strössel
- Hacka chokladen och smält i mikro eller över vattenbad.
- Blanda florsocker, kakao och smör i en bunke, rör i kaffe och den smälta chokladen. Bred glasyren över kakan som ska vara rumstempererad. Dekorera ev med strössel och skär upp i bitar.

Cake balls
Oj vad de va länge sen jag la in ett recept här! Jag bakade inte så mycket i somras och nu när skolan börjat om igen har jag inte så mycket tid över heller. Men i tisdags bakade jag iallafall cake balls eftersom jag skulle bjuda klasskompisarna!
Sockerkaka (grunden)
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl kallt vatten
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl kallt vatten
ev. karamellfärg i valfri mängd
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.
- Tillsätt vattnet och eventuellt karamellfärg.
- Blanda vetemjöl, bakpulver i en separat bunke och vänd ned i de blöta ingredienserna.
- Smörj en form och häll i smeten.
- Grädda i 175° C i ca 45 min, låt svalna.
Philadelphiaost
Florsocker
Blockchoklad
Strössel eller andra dekorationer
- Ta den avsvalnade sockerkakan och smula sönder den.
- Blanda ihop lagom mängd Philadelphiaost med florsocker. och blanda ihop med kaksmulorna. (Lagom= tillräckligt mycket för att smulorna ska ta ihop när du rullar en boll.)
- Rulla bollar i valfri storlek och låt dom vila i kylskåp/frys ca 1 timme.
- Smält chokladen och doppa de kalla bollarna. Låt rinna av och placera dom på bakplåtspapper. Dekorera på valfritt sätt och låt stelna i kylskåpet.
- Klart!
