Macarons med hallonsmak
Här är ett recept på macarons som verkligen var bra! Jag har aldrig ätit en macaron eller bakat några förut men jag tror att de här blev som de ska vara! Spröda, marängiga på utsidan och lite kladdiga på insidan, och så en hallonkräm mellan.
Macarons, 25-35 stycken kakor
Kakorna:
4 äggvitor
0,5 dl socker
150 g sötmandel (skållad och färdigskalad) eller färdigt mandelmjöl
4 dl florsocker
Macarons, 25-35 stycken kakor
Kakorna:
4 äggvitor
0,5 dl socker
150 g sötmandel (skållad och färdigskalad) eller färdigt mandelmjöl
4 dl florsocker
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Skålla mandeln och ta bort skalet. Mal den finkornigt och sikta den luftig. Eller: sikta det färdiga mandelmjölet.
- Blanda mandeln med florsockret och sikta allt en gång till.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en styv maräng.
- Vänd ner mandel och florsocker i marängen försiktigt i början och rör om så allt blandar sig ordentligt.
- Färga ev med hushållsfärg/pastafärg.
- Fyll en spritspåse och spritsa ut kakorna stora som 5 kronor på en bakplåtspapperklädd plåt.
- Låt kakorna vila på plåten i 30-45 min innan du gräddar dem längst ner i ugnen i ca 12 min.
- Kakorna ska fortfarande vara lite mjuka inuti när de är klara.
- Låt kakorna svalna på galler.
Hallonfyllning:
3 dl florsocker
150 g philadelphiaost
1 ½ dl hallon
- Rör florsocker och philadelphia krämigt.
- Vänd försiktigt ner hallonen och bred eller spritsa på hälften av macaronsen och använd den andra hälften som lock.
Semlor
Igår bakade jag semlor med assistans av min lilla systerdotter som är 2 år! På tisdag är det Fettisdag så passa på och gör egna semlor till dess!
Semlor, 10 st
Bullar:
50 g jäst
2 dl grädde
100 g smör
4 msk socker
20 sötmandlar, malda
3 bittermandlar, malda
1 tsk stött kardemumma
ca 3/4 l vetemjöl
1 ägg till pensling
75-100 g mandelmassa
1-2 dl grädde, vispad
ev. 1 tsk vaniljsocker
florsocker
Semlor, 10 st
Bullar:
50 g jäst
2 dl grädde
100 g smör
4 msk socker
20 sötmandlar, malda
3 bittermandlar, malda
1 tsk stött kardemumma
ca 3/4 l vetemjöl
1 ägg till pensling
- Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den med lite av grädden.
- Smält fettet. Häll på resten av grädden och ljumma den.
- Häll degspadet över jästen och rör ned socker, mandel, kardemumma, ungefär hälften av mjölet samt ägget.
- Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen seg och smidig. Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek. (Tar ca 40 minuter).
- Arbeta först upp degen i bunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig.
- Dela den i 10 jämna bitar och forma dem till runda släta bullar utan sprickor. Lägg dem på plåtar och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Pensla bullarna varsamt och grädda i 8-10 min i 250°C. (Mina bullar var inne i 6 min och de blev bra, så börja alltid med mindre tid!)
75-100 g mandelmassa
1-2 dl grädde, vispad
ev. 1 tsk vaniljsocker
florsocker
- Skär mandelmassan i lagom stora bitar (beroende på hur mycket du vill ha i semlan).
- Vispa grädden och tillsätt ev. vaniljsocker för godare smak.
- Skär av ett lock från bullen och pressa i mandelmassan.
Spritsa/klicka grädde ovanpå, lägg på locket och pudra över florsocker.
Chocolate chip cookies
Här är ett mycket bättre recept än det jag använde sist jag gjorde chocolate chip cookies. Dom här blev krispiga utanpå och sega inuti och smakar ungefär som kakorna man kan köpa på Subway. Dom var enkla att göra så det här receptet ska jag spara!
Jag fick ut 20 kakor av den här degen men det varierar såklart beroende på hur stora man gör dom. Receptet kommer härifrån.
Jag fick ut 20 kakor av den här degen men det varierar såklart beroende på hur stora man gör dom. Receptet kommer härifrån.
Chocolate chip cookies
260 gram vetemjöl
1 1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
170 gram smör, rumstempererat
130 gram strösocker
140 gram farinsocker
1 ägg
1 äggula
1 1/2 tsk vaniljessens
200 g chokladknappar/smarties/hackad choklad
- Sätt ugnen på 175° C.
- Blanda ihop mjöl, bikarbonat och salt.
- Vispa smör och båda sorterna av socker så att blandningen får en fluffig konsistens. (2-3 minuter).
- Tillsätt ägget och äggulan och vispa till en smidig smet och tillsätt sedan vaniljessensen.
- Häll i mjölmixen lite i taget och rör tills degen tar ihop.
- Blanda i chokladen och se till att det blir väl inblandat.
- Lägg degen i kylskåpet i ca 15-30 min så att den blir lite fastare och lättare att arbeta med.
- Ta ut degen och rulla till bollar, ca 3 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta ut. Lägg inte mer än 6 kakor på en plåt, de flyter ut mycket!
- Grädda i ca 10-15 minuter. De är klara då de är lätt gyllenbruna.
- Låt svalna på plåten innan du flyttar över dom till ett galler för att svalna helt.
Mördegskakor med hjärtan i
Här kommer ett till recept som passar bra till Alla hjärtans dag! Det är lite pyssligare men blir fint när det väl är klart! Jag kom på efter jag var klar att det hade varit enklare att förstå om jag tagit kort under tiden.. men jag hoppas min förklaring inte är jättedålig!
Mördeg
100 g socker
200 g smör, rumsvarmt
300 g vetemjöl
För att göra kakor med ett inbakat hjärta:
Mördeg
100 g socker
200 g smör, rumsvarmt
300 g vetemjöl
- Rör ihop smöret och sockret till en krämig massa.
- Tillsätt mjölet och rör till degen tar ihop.
- Låt vila någon timme i kylskåp, gärna över natten.
För att göra kakor med ett inbakat hjärta:
- Ta undan en tredjedel av degen och tillsätt valfri färg till den. (Använd gärna färg i geléform, "vanlig" karamellfärg blöter upp degen.)
- Rulla till en rulle och lägg in i kylskåpet.
- Rulla resten av degen till tre lite tunnare rullar. Dessa ska bli det ljusa som ligger kring hjärtat. Lägg in dem i kylskåpet.
- När den färgade degen har stelnat lite, ta ut den och forma rullen till ett avlångt hjärta. Det görs lättast genom att göra en v-form på ena sidan (hjärtats spets), och sedan göra en liten "kanal" på motsatt sida (hjärtats överdel). Forma tills hjärtat får en bra form.
- Lägg in i kylskåpet igen och låt stelna ordentligt.
- När den färgade degen är riktigt stelnad, ta fram den ljusa degen och tryck fast de tunna rullarna mot hjärtats sidor. Den ljusa degen ska alltså täcka runt hela det avlånga hjärtat. Se till att rullen får en slät och rund form, utan att förstöra hjärtat.
- Lägg in i kylskåpet igen i minst en timme.
- Ta fram rullen och skär ca 1 cm tjocka kakor.
- Lägg på plåt och grädda i 175°C i ca 10 minuter. Kakorna är klara då de är svagt gyllenbruna på kanterna.
Lasagne al forno
I söndags gjorde jag lasagne och jag använde ett recept i en kokbok från 1974. Två av kryddorna hade jag inte hemma men det blev gott ändå!
Lasagne, 4 portioner
Vit sås
1 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt, vitpeppar
2 gula lökar, hackade
300 g nötfärs
1 dl olja
1 msk smör
1 burk krossade tomater
2-3 msk tomatpuré
2-3 msk tomatketchup
2-3 vitlöksklyftor, hackade
salt
svartpeppar
oregano
basilika
dragon
1/2 dl riven parmesanost
50 g riven lagrad ost
lasagneplattor
Lasagne, 4 portioner
Vit sås
1 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt, vitpeppar
- Fräs mjöl och fett under omrörning utan att bryna, späd med mjölk och låt såsen koka över svag värme under omrörning.
- Krydda och smaka av.
2 gula lökar, hackade
300 g nötfärs
1 dl olja
1 msk smör
1 burk krossade tomater
2-3 msk tomatpuré
2-3 msk tomatketchup
2-3 vitlöksklyftor, hackade
salt
svartpeppar
oregano
basilika
dragon
1/2 dl riven parmesanost
50 g riven lagrad ost
lasagneplattor
- Fräs löken i olja och matfett.
- Lägg i köttfärsen och smula sönder den och bryn under omrörning. Krydda med salt och peppar.
- Tillsätt tomater, tomatpuré, ketchup och vitlök. Koka ca 10 minuter över svag värme.
- Krydda och smaka av.
- Smörj en ugnsfast form och varva lasagneplattor, köttfärssås, vit sås samt ost. Översta lagret ska vara vit sås. Strö över resten av osten och gratinera i 200° C tills rätten fått färg. Det tar ca 20 minuter.
Kladdkakshjärtan doppade i choklad
Här kommer ett bakverk som går lätt att göra och som passar bra till till exempel Alla hjärtans dag!
Kladdkaka (recept från Arla)
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
150-200 g choklad
Strössel eller andra dekorationer
Kladdkaka (recept från Arla)
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
- Sätt ugnen på 175°.
- Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl.
- Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.
- Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
- Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna.
TIPS: Om man låter kladdkakan vila i kylskåpet över natten så blir den sådär perfekt kladdig som på café! Min låg i kylskåpet i 2 dagar och den blev jättebra!
Dekoration
150-200 g choklad
Strössel eller andra dekorationer
- När kladdkakan är klar och har vilat i kylskåpet, ta ut exempelvis hjärtan med en pepparkaksform.
- Smält chokladen så att den får en rinnig konsistens.
- Doppa kladdkakshjärtana i chokladen och låt överflödig choklad rinna av. (Två gafflar är bra hjälpmedel).
- Strö på eventuell dekoration medan chokladen är blöt och placera hjärtana i kylskåpet för att stelna.
Citron- och marängpaj
Det här är en jättegod paj som är både syrlig och söt! Jag gjorde minipajer (i muffinsplåt) istället för en stor men man kan ju såklart göra som man vill. Vaniljglass eller en klick grädde till blir väldigt gott!
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
1. Mät upp allt och kör i matberedaren till en deg.
2. Kavla ut degen till ett pajskal och förgrädda i ugnen i 225° i ca 15 minuter.
3. Låt svalna.
Citronkräm:
3 dl vatten
1 1/2 dl socker
4 msk maizena
1 citron, saften
3 äggulor
2 msk smör
1. Blanda vatten, socker, maizena, citronsaft. Rör medan det kokar upp. Ta av kastrullen från värmen.
2. Dela äggulor från vitan. rör ner gulorna i krämen. Sjud under omrörning. Ta av från värmen och rör i smöret.
3. Låt kallna ordentligt och häll i pajskalet.
Maräng:
1 dl socker
3 äggvitor
1. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa till styv smet. Vänd i resten av sockret. Spritsa marängen över citronkrämen.
2. Grädda i 175° till fin färg. Tar ca 5 minuter.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
1. Mät upp allt och kör i matberedaren till en deg.
2. Kavla ut degen till ett pajskal och förgrädda i ugnen i 225° i ca 15 minuter.
3. Låt svalna.
Citronkräm:
3 dl vatten
1 1/2 dl socker
4 msk maizena
1 citron, saften
3 äggulor
2 msk smör
1. Blanda vatten, socker, maizena, citronsaft. Rör medan det kokar upp. Ta av kastrullen från värmen.
2. Dela äggulor från vitan. rör ner gulorna i krämen. Sjud under omrörning. Ta av från värmen och rör i smöret.
3. Låt kallna ordentligt och häll i pajskalet.
Maräng:
1 dl socker
3 äggvitor
1. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa till styv smet. Vänd i resten av sockret. Spritsa marängen över citronkrämen.
2. Grädda i 175° till fin färg. Tar ca 5 minuter.