Rebeccas mat- och bakblogg

Flaggkakor

Idag är det som bekant Sveriges nationaldag och det firade jag genom att baka kakor i form av Sverigeflaggor! Kakorna funkar ju vid fler tillfällen än nationaldagen, jag kan tänka mig studenten, midsommar eller till någons födelsedag!
Jag använde mig av mitt favoritmördegsrecept och färgade degen med karamellfärg. Vet inte hur bra min beskrivning av flaggorna är och det finns säkert enklare sätt att göra dom på men såhär gjorde jag!

Mördeg
4,5-5 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1-2 msk kakao
200 g smör
1 äggula

Gul och blå karamellfärg
  1. Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Tillsätt sockret. Lägg i smöret som skurits i mindre bitar och tillsätt också äggulan. Arbeta snabbt ihop alltsammans.
  2. Dela degen i två klumpar, en stor och en liten samt tillsätt gul och blå färg. Den lilla degklumpen (ungefär lika stor som en pingisboll) ska vara gul och resten av degen blå.
  3. Arbeta in färgen väl men överarbeta inte!
  4. Rulla ut den blå degen först till en cylinder och forma den sedan så att den får fyra sidor.
  5. Kavla ut den gula degen till två rektanglar, några mm tjocka.
  6. Låt all deg vila i kylskåp i minst en timme.
  7. Dela den blå avlånga fyrkantiga cylindern på längden. Lägg dit en av de gula rektanglarna och lägg på den andra delen av den blå degen. Nu ska du ha en avlång fyrkantig cylinder med blått längst ned, gult i mitten och blått längs upp.
  8. Nästa steg är att lägga till det vertikala gula strecket i flaggan. Ha degcylindern framför dig med en av de blå sidorna uppåt och skär rakt ned genom alla lager. Lägg dit resterande gul deg och lägg tillbaka degen så att ett gult kors bildas.
  9. Låt degen vila i kylskåp i minst en timme. Ju längre den ligger där desto stelare blir den vilket gör att färgerna inte blandar sig med varann då du skär upp kakorna!
  10. Skär upp kakorna, lägg på plåt och grädda i 175-200° i ca 10 minuter.