Rebeccas mat- och bakblogg

Scones

Igår bakade jag scones eftersom allt bröd var slut och scones går väldigt fort att baka. Det blev dock bara två kakor så nästa gång ska jag minst fördubbla receptet!

Scones, 2 kakor
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 tsk bakpulver
100 g smör
4 dl mjölk
  1. Blanda de torra ingredienserna.
  2. Finfördela smöret i mjölblandningen, använd en gaffel eller fingertopparna.
  3. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop degen.
  4. Dela degen i 2 och klappa ut till runda, ganska tjocka kakor.
  5. Skär eller markera kakorna i 4 delar och nagga dem.
  6. Grädda mitt i ugnen i 250°C i ca 12-15 minuter.
  7. Låt kallna.


Nya böcker

Igår när jag handlade såg jag att det var halva priset på rean på bokrean  och när jag kollade igenom vad som fanns blev jag glatt överraskad! Köpte tre stycken varav två är kokböcker.

Så, de jag köpte var Leila Lindholms bok "One more slice" som jag velat ha jättelänge men aldrig köpt underligt nog.. den kostade 50:- så den är jag väldigt nöjd med! Har "A piece of cake" och "Hello Cupcake" redan så den här var väldigt välkommen till bokhyllan!

Sen köpte jag en bok som heter "Bagarens bästa- Från surdeg till muffins" Den hade jättefina bilder i och innehöll både matrecept och bakverk. Den kostade också 50:-.

Är jättenöjd med de här fynden och jag kommer nog att prova ett antal bakverk ur dom här böckerna framöver!


Cream Cheese Brownies

Här är ett recept på de godaste browniesarna jag smakat! Smakar underbart och konsistensen på själva kakan är perfekt kladdig! Receptet är från början amerikanskt så måtten är lite udda men om man använder sig av en hushållsvåg går det bra.

Browniesmet:

113 g smör
115 g blockchoklad, hackad
250 g strösocker
1 tsk vaniljessens
2 ägg
65 g mjöl
1/4 tsk salt

Cream cheesesmet:
227 g cream cheese (färskost)
65 g strösocker
1/2 tsk vaniljessens
1 ägg
  1. Sätt ugnen på 160° C.
  2. Smält den hackade chokladen och smöret i ett vattenbad.
  3. Ta bort från värmen och rör i sockret och vaniljessensen. Tillsätt äggen ett i taget och vispa väl.
  4. Rör i mjölet och saltet och fortsätt röra i ca en minut till du får en slät och glansig smet.
  5. Ta undan ca 1,5 dl av smeten, den ska användas senare.
  6. Häll resten av smeten i en smord form som är ca 23x23 cm stor.
  7. Vispa färskosten så att den blir slät. Tillsätt sockret, vaniljessensen och ägget och vispa tills det blir krämigt.
  8. Bred ut den vita smeten över browniesmeten som är i formen.
  9. Ta browniesmeten som du tog undan tidigare och klicka ut små klickar ovanpå hela kakan. (För mig blev det 16 klickar). När det är gjort, ta en bordskniv och "smeta" ut brownieklickarna så att ett marmorerat mönster uppstår.
  10. Nu är kakan klar och ska gräddas. Sätt in den i mitten av ugnen och grädda i ca 30 minuter. Den är klar när själva kakan är ganska fast och när en tandpetare som du sticker i kakan kommer ut med lite smulor på. Den vita smeten har även hunnit få lite färg.
  11. Låt kakan svalna helt och låt den ligga i kylskåpet under natten, det är det som gör den sådär kladdig som den ska vara!


Potatisbakelse m. vitlök och Västerbottensost

Efter att den förra tentan var klar firade jag och en klasskamrat med en god middag! Det blev kött, potatisbakelser, sallad och beasås. Till efterrätt gjorde vi chokladmousse på vit och vanlig choklad och serverade med färska hallon. MUMS! (Receptet på potatisbakelserna kommer HÄRIFRÅN.)

Potatisbakelser, 4 portioner

10 potatisar
1 rulle färsk smördeg
150 g riven Västerbottenost
2 vitlöksklyftor
1 ägg
Salt, peppar

  1. Koka potatisen. Låt svalna lite och pressa den.
  2. Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och lägg den pressade potatisen på den utkavlade degen.
  3. Strö över osten, pressa eller hacka vitlöken och fördela ovanpå. Krydda med salt och peppar efter smak.
  4. Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i lagom tjocka skivor (ca 2-3 cm). Lägg skivorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och pensla med ägg.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter, till degen blivit bakad och fått fin färg.