Rebeccas mat- och bakblogg

Arraksbollar

Här kommer ett väldigt bra recept på arraksbollar! Det går fort och enkelt att göra dom och dom smakar jättegott! Receptet kommer från Leila Lindholms bok A Piece of Cake.

Arraksbollar, ca 20 st
100 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
3 msk kakao
2 msk kallt kaffe
Smaksättning (arraksessens, punch eller cognac tex)
Chokladströssel
  1. Blanda smör, socker och havregryn i en bunke.
  2. Rör ner kakao och kaffe.
  3. Tillsätt valfri mängd smaksättning. (Jag använde ungefär 2 tsk arraksarom)
  4. Forma till bollar och rulla dem i chokladströssel.
    Förvaras i kylskåp!


Jag hade dock inte chokladströssel så fick bli en rosa variant istället!

 


Sockerkringlor

För nån dag sedan hittade jag ett recept på sockerkringlor (länk till det) som jag bestämde mig för att prova. Goda var dom!

Sockerkringlor, 38–40 st
50 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk stött kardemumma
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
15–16 dl vetemjöl special
  1. Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och kardemumman. Klicka i smöret.
  2. Tillsätt socker, salt, ägg och mjöl. Arbeta degen med degkrokar 10 min. Låt degen jäsa under bakduk 45–60 min.
  3. Stjälp upp degen och arbeta igenom den på mjölat bakbord. Rulla ut till en lång rulle och dela i 38–40 bitar. Rulla ut varje bit till 40–50 cm. Forma kringlor. Lägg dem på plåtar med bakpapper.

OBS: Om du använder vanligt vetemjöl (det gjorde jag) så ska degen inte arbetas i 10 min utan bara tills den blir smidig! Läs mer om vetemjöl special här.

 

Ett annat tips är att börja med ca 1 liter mjöl och att tillsätta mer eftersom om det behövs!

 

Pensling & garnering
1 ägg
150 g smält smör
2 dl strösocker

  1. Pensla med uppvispat ägg. Låt jäsa ca 20 min.
  2. Grädda mitt i ugnen i 225° i 5–7 min. Låt kringlorna svalna. Pensla dem med smält smör och doppa i socker.


Snurriga mördegskakor

Ikväll kände jag för att baka så jag gjorde dessa mördegskakor! Tycker det är så gott och det är alltid bra att ha lite fika i frysen!

Mördeg

4,5-5 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1-2 msk kakao
200 g smör
1 äggula
  1. Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Tillsätt sockret. Lägg i smöret som skurits i mindre bitar och tillsätt också äggulan. Arbeta snabbt ihop alltsammans.
  2. Dela degen i två och tillsätt kakao till ena halvan. Arbeta in det men överarbeta inte degen!
  3. Låt degen vila i kylskåp i minst en timme.
  4. Kavla ut båda deghalvorna till tunna plattor och lägg den mörka ovanpå den ljusa och rulla ihop. På så sätt får man snurr-mönstret!
  5. Lägg rullarna i kylskåpet och låt vila i ungefär 30 min, skär sedan centimetertjocka skivor och grädda i 175-200 grader i ca 10-12 minuter.