Rebeccas mat- och bakblogg

Cupcakes med choklad- och kaffefrosting

Igår hittade jag 4 muffins i frysen som jag tänkte att jag borde använda så jag vispade ihop en choklad- och kaffefrosting till dom!
Muffinsarna är gjorda enligt Leilas recept och så även frostingen. Eller rättare sagt jag utgick från hennes recept och höftade vad gälller mängder eftersom jag inte hittade mina mått!

Muffins
Recept finns här

Chokladfrosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 dl kakao av god kvalitet
100 g phiadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Blanda ihop alla ingredienser till en krämig röra som inte är för lös och dekorera sedan cupcakesen!


Små citronmuffins

Jag tänkte göra dessa muffins i normal storlek men så kom jag ihåg att min muffinsplåt är kvar hos mamma så då gjorde jag dom små i stället. Dom blev goda! Det var dock svårt att veta hur mycket citron som skulle vara i så det är bäst att smaka sig fram! Jag använde citronkoncentrat för jag hade inga färska citroner.

Muffins
120 g mjöl
150 g strösocker
1,5 tsk bakpulver
2 msk rivet citronskal
40 g smör, rumstempererat
1,25 dl mjölk
1 ägg
  1. Värm ugnen till 175° C.
  2. Lägg smör, socker, bakpulver, citronskal och smör i en bunke och vispa ihop ingredienserna med en elvisp på låg hastighet till en grynig konsistens. Tillsätt mjölken, lite i taget, och vispa tills den har blandats ned i smeten.
  3. Tillsätt ägget och vispa tills det har blandats in i smeten. Fortsätt vispa tills smeten är slät.
  4. Fyll muffinsformarna till två tredjedelar och grädda i ugn i 20-25 minuter. (Om du sticker ned en tandpetare i en muffins och den kommer ut torr, då är dom klara!)

 

Glasyr/topping
250 g florsocker, siktat
80 g smör, rumstempererat
2 msk rivet citronskal
0,25 dl mjölk
några droppar gul karamellfärg (valfritt)

  1. Rör samman florsocker, smör, citronskal och ev, karamellfärg med en elvisp på meddellåg hastighet till en slät massa.
  2. Sänk till lägre hastighet och tillsätt mjölken sakta. Vispa sedan i hög hastighet i ca 5 minuter, tills glasyren är lätt och luftig.
  3. När muffinsen har kallnat kan du bre eller spritsa på glasyren!


(Hade bara julformar i modell mini)


Vit chokladfrosting

God frosting som går fort att göra!

200 g vit choklad
200 g philadelphiaost
  1. Hacka chokladen, smält i vattenbad och låt svalna.
  2. Rör ihop den smälta chokladen med philadelphiaosten.

Klart!



Nutellafrosting

Här är ett recept på en god frosting att ha på cupcakes eller kanske som tårtfyllning? Jag hade den på chokladcupcakes vilket blev väldigt gott! (Receptet hittade jag på internet men jag minns inte riktigt var.)

50 g mjukt smör
100 g philadelphiaost
2 dl mjuk nutella
2 dl florsocker

Blanda alla ingredienser till en smet utan klumpar och kyl så den får stelna lite. Sen är det bara att spritsa eller breda frostingen på cupcakes eller nåt annat!


Maränger

Idag gjorde jag maränger! Dom blev väldigt spröda så jag rekommenderar verkligen det här receptet!

4 äggvitor, rumstempererade
1,5 dl florsocker

  1. Lägg äggvitorna i en ren och torr bunke och vispa på låg hastighet.
  2. Tillsätt ungefär hälften av sockret och öka visphastigheten.
  3. Fortsätt vispa och tillsätt resten av sockret under tiden, vispa till ett hårt skum. Bunken ska gå att vända upp och ned utan att marängsmeten faller ur.
  4. Tillsätt ev. karamellfärg.
  5. Spritsa/klicka ut marängen på en plåt och grädda i 100° i 1,5-2 timmar. Marängerna är klara då de släpper lätt från bakplåtspapperet.


Jag tillsatte lite röd karamellfärg för att få dem ljusrosa och det är dom i verkligheten, blev lite konstig färg på bilden!


Citronrutor

De här citronrutorna är lagomt syrliga och jättegoda! Lättgjorda är dom också.. :)

100 g rumsvarmt smör
3/4 dl florsocker
2 +1/2 dl vetemjöl
3 ägg
2 1/4 dl socker
finrivet skal och saft från 1 citron

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Klä en rektangulär form, ca 20 x 24 cm, med bakplåtspapper.
  3. Vispa snabbt ihop smör, florsocker och 2 dl av mjölet med elvisp.
  4. Tryck ut degen i formen, låt degen gå upp några centimeter på kanten. Grädda mitt i ugnen 15 minuter.
  5. Vispa ihop ägg, socker, citronskal + juice och resten av mjölet med elvisp.
  6. Häll smeten i formen och grädda ytterligare 15–20 minuter.
  7. Låt svalna, stjälp upp kakan och skär i rutor. Garnera med riven vit choklad eller sikta över florsocker.