Rebeccas mat- och bakblogg

Citrontarteletter med färska hallon

Det här receptet såg jag i en Ica Buffé-tidning och eftersom jag gillar citron i bakverk så ville jag prova att göra dom! De blev väldigt goda med vispad grädde till.

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 ägg
2 droppar bittermandelarom

ca 200 g lemon curd (köpt eller egengjord)
150 g färska hallon (eller andra frukter och bär)
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smöra och mjöla formarna om du använder tartelettformar av metall.
  3. Kör smör och mjöl i en matberedare eller nyp ihop för hand.
  4. Tillsätt florsocker, ägg och bittermandelarom och blanda snabbt ihop till en smidig deg.
  5. Tryck ut degen i 15–20 tartelettformar eller engångsformar av aluminium.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter, tills de fått fin färg, passa noga. Låt svalna.
  7. Ta försiktigt ut tarteletterna ur formarna genom att trycka ihop ändarna försiktigt och knacka i bottnen. Låt svalna.
  8. Klicka 2 msk lemon curd i varje tartelett och garnera med hallon.
Jag hade ingen bittermandelarom så jag gjorde utan och det gick bra, men blir nog godare om man har det! Jag hade inte heller några tartelettformar så jag tryckte ut degen i en muffinsplåt istället vilket funkade bra. Se bara till att smöra och mjöla hålen innan så pajskalen inte fastnar.



Ischoklad

Fick förfrågan att lägga upp tips på julgodis och eftersom jag inte har börjat baka sånt ännu så lägger jag upp hur man gör ischoklad! Det kommer däremot bli mer julgodis ju närmare jul vi kommer :)

200 g choklad (mörk, ljus eller vit)
100 g kokosfett
Ev. smaksättning i form av till exempel mintessens
  • Skär chokladen och kokosfettet i mindre bitar och lägg i en värmetålig skål. Placera skålen i ett vattenbad.
  • Väljer du att smaksätta chokladen, tillsätt några droppar av essensen nu och rör om då och då under tiden allting smälter.
  • När allt är smält, ta bort skålen från värmen, låt svalna något och häll sedan i små ischokladformar.
  • Ställ in i kylskåp och låt hårdna.

 

Om det är nån som inte vet: ett vattenbad är när man placerar en skål i en kastrull med kokande vatten (några cm räcker) Skålen bör vara så stor så att ångan inte kommer i kontakt med chokladen.


Inbakad fläskfilé

Det här receptet hittade jag i somras och jag lagade rätten för att bjuda mina vänner då jag fyllde år. Det blev väldigt gott och alla gillade det! Jag rekommenderar ett lite syrligare äpple till fyllningen, jag hade Granny Smith om jag inte minns fel.

Smördeg (rulle eller plattor)
1 fläskfilé
Salt, peppar

0,5 rödlök
1 paket bacon
1 äpple
Riven ost
Creme fraiche

Hacka rödlöken samt baconet. Stek dessa lite lätt och låt svalna. Hacka äpplet i små bitar och riv osten (eller använd färdigriven). Blanda ihop allt detta med creme fraiche till en lagom kletig röra.

Skär fläskfilén i skivor, salta, peppra och stek dessa. Dela de tinade smördegsplattorna i två och kleta på lite av röran i botten, lägg på två eller tre fläskfilébitar och lägg på lite mer av röran ovanpå. Sen tar du den andra delen av smördegsplattan och lägger ovanpå, så att det blir ett litet paket. Om det behövs kan man "limma" med lite vatten på smördegsplattorna.

Nu är det bara att sätta in paketen i ugnen i ca 10-15 minuter i 200 grader. Servera med klyftpotatis och sallad.



Äppelkaka

En god, laktosfri och fettfri äppelkaka kommer här!

2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl kallt vatten

1-2 syrliga äpplen
Valfri mängd av socker, kanel och kardemumma

  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.
  • Tillsätt vattnet.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver i en separat bunke och vänd ned i de blöta ingredienserna.
  • Skala och klyfta äpplena och "krydda" med socker, kanel och kardemumma.
  • Häll smeten i en ugnsform och tryck i äppelbitarna.
  • Grädda i 175° i ca 45 minuter. Stick en tandpetare i mitten av kakan och kommer den ut ren så är den klar!
Serveras med fördel tillsammans med marsansås.


Vitt bröd

Det här är ett vanligt vitt bröd som är lätt att baka och som smakar jättegott!

75 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
2 tsk salt
2 msk socker
1,3 liter mjöl
  • Smält smöret och blanda i mjölken. Blandningen ska bli ca 37° varm, så känn med fingret. Det ska vara ljummet!
  • Smula jästen i en bunke och tillsätt smör- och mjölkblandningen så att jästen löses upp.
  • Blanda de torra ingredienserna (börja med ca 1 liter mjöl) och blanda med de blöta ingredienserna. Gör detta med till exempel elvisp eller träsked. Tillsätt mer mjöl om det behövs, men blanda inte för mycket, då blir brödet torrt och segt!
  • Då degen har tagit ihop fint, låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  • Baka sedan ut i önskad form och låt jäsa ytterligare 15-20 minuter.
  • Grädda i 6-8 minuter i 250° varm ugn.
Klart!


Pasta och fläskfilé

Här kommer ett recept på en snabb och god maträtt! Man kan göra det till hur många portioner man vill, men med mina måttangivelser blir det ungefär 4 små portioner.

2 portioner pasta
1/2 fläskfilé
Valfri mängd frysta wokgrönsaker
Ca 300 ml matlagningsgrädde
Salt
Peppar

Börja med att koka pastan.
Skär fläskfilén i små tärningar och stek dessa så att de blir färdiga.
Tillsätt sedan de frysta wokgrönsakerna och låt dem bli nästan klara.
Häll över matlagningsgrädde, salta, peppra och låt puttra på låg värme i några minuter.
Häll av pastan och servera med "såsen".


Minttoppar

De här kakorna gjorde jag första gången i gymnasiet, tror det var på bagerikursen vi gick. De blev favoriter och jag hittade igen receptet i somras så jag bakade några då mamma fyllde år! Nu gjorde jag dom igen och dom är fortfarande lika goda, rekommenderas verkligen!

1 dl florsocker
200 g smör
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl

100 g mörk blockchoklad
3-4 droppar pepparmyntsolja

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda socker, smör och de båda mjölsorterna.
Rulla degen till små bollar och lägg dem på en en plåt täckt med bakplåtspapper och gör sedan en fördjupning i mitten av varje kaka. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
När de är klara, låt kallna på plåten.

Smält chokladen i vattenbad och droppa i pepparmyntsoljan. Rör om och låt svalna, spritsa sedan i varje kakas fördjupning. Då chokladen har stelnat är de klara!



Enligt receptet ska det bli ca 60 stycken, för mig blev det 23. Dom behöver inte vara så små tycker jag :)


Cupcakes/muffins, grundrecept

Jag tänkte att det första receptet jag lägger upp här är det jag använder mest, så det blir receptet på cupcakes. Det är Leila Lindholms grundrecept som finns i hennes kokbok "A piece of cake" eller [här].

100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
3. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
5. Tillsätt eventuell fyllning.
5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till 3/4 med smet. (Muffinsplåten gör att de får en finare form då de inte kan flyta ut.)
6. Grädda i mitten av ugnen cirka 10-15 minuter. (Om man sticker en tandpetare i en cupcake, och den kommer ut utan smet på, då är de klara.)

Välkommen till min nya blogg!

Den här bloggen kommer bestå av inlägg med bilder på bakverk som jag gjort eller maträtter som jag lagat. Såklart kommer recept också att finnas för de som är intresserade!