Mördegskakor med nötter och choklad
Mördeg
4,5-5 dl vetemjöl
3/4 dl socker
200 g smör
1 äggula
25 g blockchoklad
1/2 dl (25 g) nötter (jag tog jordnötter)
- Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Tillsätt sockret. Hacka eller skär smöret i mindre bitar och tillsätt också äggulan. Tillsätt hackad blockchoklad samt nötter.
- Smula sönder smöret med fingertopparna. Arbeta snabbt ihop alltsammans. Degen ska bara hänga ihop. Knådar man för länge blir degen seg och kakorna blir inte möra.
- Låt degen vila i kylskåp några timmar, men gärna över natten. (Jag gjorde degen till två rullar och lät dem ligga över natten).
- När degen vilat och är kall, skär rullarna i ca 0,5 cm tjocka kakor och grädda i mitten av ugnen i ca 10 min i 175-200 grader.
Jag gräddade i 175 grader och tog ut dem då kanterna började bli guldbruna.
I receptet står att de ska gräddas tills kakorna fått "svagt guldgul färg". Det ska också bli ca 60 stycken, för mig blev det 24. Så för den tjockleken jag gjorde gäller ca 10 min i ugn.
Tips!
Pepparkakor
150 g smör
5 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk kryddnejlika
2 msk bikarbonat
ca 1,5 l vetemjöl
(Vill man göra ett pepparkakshus är det bara att öka mjölmängden med 2-3 dl.)
- Rör fett, socker och sirap smidigt.
- Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat och arbeta in mjölet. (Ta inte allt mjöl på en gång, börja med 1 liter och tillsätt sedan till dess att degen tar ihop.)
- Arbeta degen smidig på bakbordet.
- Låt degen vila över natten i kylskåp, insvept i plastfolie.
- Kavla ut degen och tag ut kakor med pepparkaksformar.
- Grädda i mitten av ugnen, 200-225°, 5-7 minuter.
Man ska inte tillsätta allt mjöl på en gång för att degen då kan bli för hård, och under tiden den ligger i kylskåpet kommer mjölet att svälla och blir då ännu hårdare. Dessutom arbetar man in mycket mjöl vid utbakningen! Jag använde 1,4 liter mjöl då jag gjorde dom sist.
Sen är det bara att dekorera med kristyr! Vispa en äggvita hårt, tillsätt sen florsocker och vispa tills kristyren får rätt konsistens.
Cakeballs med julsmak
Sockerkaka
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3 msk kakao (ca)
1 dl kallt vatten
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.
- Tillsätt vattnet.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en separat bunke och vänd ned i de blöta ingredienserna.
- Häll smeten i en ugnsform.
- Grädda i 175° i ca 45 minuter. Stick en tandpetare i mitten av kakan och kommer den ut ren så är den klar!
Smaksättning och dekoration:
Kanel
Nejlika
Ingefära
Philadelphiaost
Mörk eller ljus choklad
Då sockerkakan är klar ska den svalna och sedan smulas ned helt. Tillsätt kanel, nejlika och ingefära för den juliga smaken. Efter det tillsätts philadelphiaost, så mycket som behövs för att smulorna ska gå att rulla till bollar. Det kan variera beroende på om man använder färsk sockerkaka, en lite äldre eller en fryst. Rulla lagomt stora bollar av degen och låt dem stelna i kylskåpet.
Smält choklad i vattenbad eller i mikron och doppa bollarna i chokladen. Dekorera eventuellt med strössel (i såfall under tiden chokladen fortfarande är kladdig.) Ett annat tips är att smälta vit choklad och ringla över bollarna.
Cupcakes med cream cheese frosting
Cupcakes
100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
3. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
5. Tillsätt eventuell fyllning.
5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till 3/4 med smet. (Muffinsplåten gör att de får en finare form då de inte kan flyta ut.)
6. Grädda i mitten av ugnen cirka 10-15 minuter. (Om man sticker en tandpetare i en cupcake, och den kommer ut utan smet på, då är de klara.)
Frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
100 g philadelphiaost
Ev. några droppar karamellfärg
Rör ihop alla ingredienser krämigt och tillsätt ev. karamellfärg. Spritsa eller bred frostingen på cupcakesen då de har svalnat helt, annars smälter frostingen.
Himmelskt goda!
Punschrullar
50 g mjukt smör (jag behöver ofta det dubbla, brukar tillsätta tills jag får rätt konsistens)
5 dl sockerkaks- eller småkakssmulor (jag brukar blanda sockerkaka med mariekex 50/50, blir väldigt bra!)
2 tsk kakao
Arrakessens eller punsch efter smak
300 g grön marsipan
Florsocker till utkavling
100 g mörk choklad
- Rör smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao.
- Tillsätt arrak efter smak.
- Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.
- Kavla marsipanen till en cirka 2 millimeters tjocklek. Använd florsocker att ”mjöla” med under kavling om marsipanen kladdar. Skär marsipanen i breda remsor (som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna). Lägg skarvarna omlott och nedåt.
- Smält chokladen i vattenbad (i en skål över kokande vatten) och ta av skålen från värmen så fort den har smält.
- Skär rullarna i cirka 4 cm långa bitar och doppa ändarna i choklad.
I helgen gjorde jag en lite juligare variant med röd marsipan och vit choklad!
Uppdatering
Jag har inte riktigt haft tid att lägga in nya recept den senaste tiden, men ikväll (troligtvis) kommer jag lägga in recept på punchrullar och cakeballs!