Rebeccas mat- och bakblogg

Cakeballs med julsmak

Det bakades även sk. cakeballs till födelsedagsfikat i förrgår. Tillsatte pepparkakskryddor till dom och det blev gott, juligt! Jag utgick från sockerkaka med chokladsmak.

Sockerkaka
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3 msk kakao (ca)
1 dl kallt vatten
  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.
  • Tillsätt vattnet.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en separat bunke och vänd ned i de blöta ingredienserna.
  • Häll smeten i en ugnsform.
  • Grädda i 175° i ca 45 minuter. Stick en tandpetare i mitten av kakan och kommer den ut ren så är den klar!

 

Smaksättning och dekoration:
Kanel
Nejlika
Ingefära
Philadelphiaost
Mörk eller ljus choklad

Då sockerkakan är klar ska den svalna och sedan smulas ned helt. Tillsätt kanel, nejlika och ingefära för den juliga smaken. Efter det tillsätts philadelphiaost, så mycket som behövs för att smulorna ska gå att rulla till bollar. Det kan variera beroende på om man använder färsk sockerkaka, en lite äldre eller en fryst. Rulla lagomt stora bollar av degen och låt dem stelna i kylskåpet.

 

Smält choklad i vattenbad eller i mikron och doppa bollarna i chokladen. Dekorera eventuellt med strössel (i såfall under tiden chokladen fortfarande är kladdig.) Ett annat tips är att smälta vit choklad och ringla över bollarna.

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: