Rebeccas mat- och bakblogg

Hjärtliga syltkakor

Här kommer tips på en roligare form av syltkakor. Har velat prova såna här ett tag nu och idag slog jag slag i saken! Man kan ju göra vilken form man vill på kakorna, men nu är det ju snart alla hjärtans dag så hjärtan är väl passande :)
 
Syltkakor
4,5-5 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1-2 msk kakao
200 g smör
1 äggula
Jordgubbs-/hallonsylt
 
Du behöver också utstickare/pepparkaksformar i två storlekar.
  1. Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Tillsätt sockret. Lägg i smöret som skurits i mindre bitar och tillsätt också äggulan. Arbeta snabbt ihop alltsammans. Överarbeta inte degen!
  2. Låt degen vila i kylskåp i minst en timme.
  3. Kavla ut degen till ungefär 5 millimeters tjocklek.
  4. Tryck ut kakor med valfri utstickare.
  5. Lägg hälften av kakorna på plåtar. Dessa blir "bottnar".
  6. Till den andra hälften av kakorna - använd en utstickare som är ungefär hälften så stor som den första, och tryck ut deg från mitten. Dessa kakor blir "lock".
  7. Lägg locken på bottnarna och fyll hålet med sylt.
  8. Grädda i 175° C i 8-10 minuter.
 

Delicatobollar

Idag har jag provat på att baka Delicatobollar, en godsak jag inte ätit på läänge! Jag och H köpte sådana ganska ofta i skolans café i gymnasiet, men sedan dess har jag nästan aldrig ätit dem. Jag hittade receptet här och jag är väldigt nöjd med resultatet! Nu var det ju länge sedan jag åt en sist, men jag tycker de smakade som de man köper. Kommer definitivt baka dem igen!
 
Delicatobollar, 12 st

100 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
2 msk starkt kaffe
25 g ljus choklad
1,5 tsk kakao
1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn

100 g ljus choklad
Kokosflingor

  1. Mixa havregrynen i en mixer tills de blivit finmalda.
  2. Smält 25 g choklad.
  3. Vispa ihop smör, florsocker och kaffe.
  4. Tillsätt kakao, vaniljsocker, de finmalda havregrynen och den smälta chokladen. Vispa väl.
  5. Ställ in i kylen i 30 minuter.
  6. Tag fram ur kylen och rulla i lagom stora bollar. För mig blev det 12 stycken i den storlek jag tyckte var lagom.
  7. Smält 100 g choklad.
  8. Rulla bollarna i chokladen och sedan i kokosflingorna.
  9. Låt stelna i kylskåpet.