Rebeccas mat- och bakblogg

Pepparkakor

Det här receptet har vi alltid använt i min familj då vi gjort pepparkakor och det funkar väldigt bra och dom blir så goda så!

150 g smör
5 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk kryddnejlika
2 msk bikarbonat
ca 1,5 l vetemjöl

(Vill man göra ett pepparkakshus är det bara att öka mjölmängden med 2-3 dl.)

  1. Rör fett, socker och sirap smidigt.
  2. Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat och arbeta in mjölet. (Ta inte allt mjöl på en gång, börja med 1 liter och tillsätt sedan till dess att degen tar ihop.)
  3. Arbeta degen smidig på bakbordet.
  4. Låt degen vila över natten i kylskåp, insvept i plastfolie.
  5. Kavla ut degen och tag ut kakor med pepparkaksformar.
  6. Grädda i mitten av ugnen, 200-225°, 5-7 minuter.

Man ska inte tillsätta allt mjöl på en gång för att degen då kan  bli för hård, och under tiden den ligger i kylskåpet kommer mjölet att svälla och blir då ännu hårdare. Dessutom arbetar man in mycket mjöl vid utbakningen! Jag använde 1,4 liter mjöl då jag gjorde dom sist.

 

Sen är det bara att dekorera med kristyr! Vispa en äggvita hårt, tillsätt sen florsocker och vispa tills kristyren får rätt konsistens.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: